Fontana dei Quattro Fiumi
Fontana dei Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi

Fântâna celor patru râuri – Fontana dei Quattro Fiumi, Roma

Ca multe alte fântâni și monumente din Roma, Fontana dei Quattro Fiumi, sau Fântâna celor patru râuri, impresionează prin frumusețe, dar și prin detaliile și povestea din spatele ei.

Se află în Piața Navona, în centrul Romei, pe locul fostului stadion al lui Domițian (acum îngropat sub piață) și reprezintă patru dintre cele mai importante râuri (fluvii) din cele patru continente cunoscute la momentul construcției. Central se află un obelisc.

În Roma, obeliscurile marchează locuri importante. Majoritatea au fost aduse din Egipt, de romani, pe mare – sunt mai multe obeliscuri egiptene in Roma decât în Egipy – sau construite de romani. Cel ce face parte din Fontana dei Quattro Fiumi a fost construit de romani, din ordinul împăratului Domitian, și inclus în fântână în 1651. Ornamentul din vârful obeliscului reprezinta o turturea cu o ramură de măslin în cioc. Restul obeliscurilor din Roma au câte o cruce în vârf. Lista obeliscurilor din Roma poate fi găsită pe wikipedia.

Fontana dei Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi

Fântâna a fost realizată de arhitectul Gian Lorenzo Bernini, și reprezintă o alegorie a celor mai importante râuri din Europa, America, Asia și Africa, sub formă de personaje și animale în diverse ipostaze.

Dunărea reprezintă Europa – fiind cel mai mare fluviu apropiat de Roma, Dunărea atinge stema papală. Gangele reprezintă Asia și personajul ține în mână o vâslă – reprezintă navigabilitatea râului. Nilul are fața acoperită, reprezentând faptul că nimeni nu îi cunoștea sursa.

Personajul ce simbolizează Rio de la Plata are o poveste amuzantă, dar falsă. El stă pe bani, căci America era foarte bogată, și se sperie de un șarpe. Toți ghizii locali vă vor spune că mâna sa acoperă privirii biserica construită de rivalul lui Bernini, fiind un afront adus acestuia – personajele fântânii nu privesc niciunul spre biserica Sant’Agnese. De fapt, biserica a fost construită după ce a fost finalizată fântâna.

Mai multe detalii, pe wikipedia.