Cascada Blederija
Cascada Blederija

Cascada Blederija

Cascada Blederija (Serbia), ianuarie 2023

Printre suprizele Serbiei din apropierea graniței cu România (pe lângă altele pe care le găsiți în finalul articolului) este și spectaculoasa cascadă Blederija.

Cascada Blederija

Cascada Blederija

Cascada Blederija impresionează prin căderea de apă în sine, ca o perdea pe peretele de stâncă, dar și prin lacul turcoaz care s-a format la baza acesteia. Este o atracție prea necunoscută, fiind denumită de localnici și ca “cel mai bine păstrat secret al Djerdap-ului” (Parcul Național Djerdap), deși în ultimii ani datorită amenajărilor parcului național a devenit din ce în ce mai cunoscută. Noi am găsit-o navigând pe Google Maps. Conform cu Wikipedia, zona cascadei ascunde și alte peșteri, izvoare termale și alte mici cascade.

Cum ajungeți la cascada Blederija? 

Puteți trece granița atât pe la Porțile de Fier, dar și pe la Porțile de Fier II (unde nu veți da de nici un fel de coadă la trecere), și urma șoseaua spre satul Reka (Peka în alflabetul sârbesc). Urmați strada principală a satului și continuați pe drumul forestier aproximativ 6km. Drumul nu este asfaltat, dar se poate parcurge cu orice fel de mașină.

Odată ajunși într-o mare poiană cu locuri amenajate pentru picnic, opriți. Cascada se află la 20m de drum, spre stânga. Deși pe drum nu am văzut indicatoare, odată ajunși în zona cascadei veți ști! Probabil aici vara este populat, sunt tonete și grătare, locația cascadei este semnalizată, și chiar sunt construite scări ce vă vor coborî la baza ei.

Traseul din Reka spre cascadă, îl puteți găsi aici: https://maps.app.goo.gl/Wm6Lzcxx2Yz5CQ7a7

Dacă tot sunteți în zonă, puteți vizita și: