Turnul Hreliu
Mănăstirea Rila

Mănăstirea Rila

Mănăstirea Rila, munții Rila, Bulgaria

În inima munților Rila, pe valea râului Rilska, la altitudinea de 1147m se află cea mai mare și cea mai vestită mănăstire ortodoxă din Bulgaria, mănăstirea Rila (sau Mănăstirea Sf. Ivan din Rila).

Bulgarii consideră mănăstirea Rila ca fiind Ierusalimul Bulgariei, fiind un centru spiritual creștin pe toată perioada celor 5 secole de dominație otomană. Ea a fost construită pe valea Rila, loc unde a trăit sfântul Ivan din Rila, care ar fi trăit într-o peșteră din apropiere.  Mănăstirea impresionează prin dimensiune, și prin aspectul ei de fortăreață. Deși fondată în secolul X, primele clădiri de pe poziția actuală au fost construite în secolul XIV, de către boierul Hreliu, al cărui nume îl poartă turnul din mijlocul complexului – turnul lui Hreliu (1335).  Actuala formă a mănăstirii datează din anii 1800. Mai multe, pe wikipedia.

Turnul Hreliu

Turnul Hreliu

Mănăstirea se află la aproximativ 100km de Sofia, drumul este asfaltat până la mănăstire (și dincolo de ea). Odată ajunși, puteți înainta pe șosea până în poiana Kirilova, de unde pleacă trasee spre munții Rila (recomandăm circuitul 7 lakes ce poate fi făcut și cu plecare de aici, însă cu mai mult efort). Drumul este presărat cu zone de picnic și izvoare și din loc în loc aveți priveliști spre stâncăriile Rilei.

Tot în zonă, puteți urca la satul Padala, un sat de munte, la capătul unui drum abrupt și spectaculos.

 

Cum ajungi la mănăstirea Rila?

Din Sofia, urmați autostrada A3 până în apropiere de Blagoevgrad, apoi mergeți spre orașul Rila și urmați șoseaua de-a lungul râului.