Traseu Parc Aventura Rânca

Rânca, Parâng, 18 septembrie 2021

Pentru că petrecem mult timp în Rânca mereu primim întrebări despre trasee în stațiune, pentru oamenii veniți la relaxare care nu au curajul să se avânte pe traseele marcate din creasta Parângului, și mereu ridicăm din umeri… Dar, în sfârșit, cineva a spart gheața și azi avem primul traseu marcat din Rânca!  E vorba de traseul marcat de cei de la Parc Aventura Rânca, traseu-circuit cu plecare din Parc și marcat cu punct roșu. (Sunt totuși trasee în Rânca, dar niciunul cu plecare și sosire în stațiune – 2 trasee ce leagă Rânca de Baia de Fier, și traseul crestei principale a Parângului)

E o zi caldă de septembrie când o pată de vopsea pe un stâlp ne atrage atenția. Suntem obișnuiți cu marcajele montane, așa că suntem siguri că  suntem la intrarea pe un traseu, primul din Rânca. Aflăm de la Parc Aventura că traseul a fost marcat de ei, este un circuit ușor cu plecare și sosire de la intrarea în parc. Ne dăm programul peste cap și plecăm pe traseu.

Primul marcaj este chiar pe șoseaua Transalpina, la intrarea în Rânca, dinspre Novaci. Puteți începe traseul cu o pauză de cafea la mica terasă din Parc Aventura, apoi intrați în pădure. Noi am băut cafeaua de dimineață, dar nu și pe cea de prânz așa ca trecem în viteză și „rezervăm” un loc pentru întoarcere.

Inceput de traseu - Parc Aventura Rânca

Inceput de traseu – Parc Aventura Rânca

Părăsim pârtia de săniuțe și intrăm în pădurea de confiere. Decidem să mergem inițial pe ramura din dreapta a traseului, decizie care ne vom da seama mai târziu ca este cea mai bună. Deci, dacă ajungeți aici, mergeți spre dreapta (veți observa după ce intrați în pădure bifurcația traseului – spre dreapta, ușor în coborâre și spre stânga ușor în urcare) – astfel veți parcurge prima parte a traseului prin pădure, urmând la întoarcere, când ieșiți din pădure să mergeți cu fața spre munte și spre Rânca, practic, cu priveliștea în față.

Intrăm în pădure

Intrăm în pădure

Traseul este foarte bine marcat, merge când pe potecă, când pe foste drumuri forestiere. Prima parte nu oferă belvederi, dar vă arată frumusețile pădurii. Fel și fel de ciuperci (nu puneți mâna dacă nu sunteți sigur că cunoașteți ciuperca!), de plante, cântec de păsări și foșnet de pădure.

Traseul este foarte bine marcat

Traseul este foarte bine marcat

Ne place pădurea. Mergem foarte încet, și admirăm mușchiul verde crud. Trecem prin pădure de conifere deasă, prin pădure rară, prin amestecuri de foioase și conifere, prin luminișuri. Vremea este perfectă, cerul albastru și mai ales liniște. Ne gândim că ar fi un traseu minunat pentru copii, să descopere pădurea, plantele și aventura. La un moment dat trecem pe lângă un izvor amenajat și semnalizat cu o momâie mare de piatră.

Deschidere spre cer

Deschidere spre cer

Nici nu ne dăm seama că suntem pe traseu de o oră. Am mers, preț de 2km,  într-o ușoară coborâre, nu am depus nici un efort. Brusc, pădurea se deschide și ajungem la un drum de exploatare forestieră. Pe o piatra, punctul roșu și o săgeată ce ne îndrumă să schimbăm direcția spre stânga. Suntem la jumătatea traseului, vom urca foarte puțin și ne vom întoarce, pe alt drum, de unde am plecat.

Prima schimbare de direcție

Prima schimbare de direcție

Următorul marcaj este pe un brad, deasupra noastră. Suntem pe pajiștea alpină și urcăm după marcaje. Nimic de speriat, in câteva minute, o altă piatră ne indică că am terminat urcarea și schimbăm iar direcția, spre stânga.

Schimbare de peisaj

Schimbare de peisaj, și de direcție

Aici începe partea spectaculoasă a traseului. Vom merge pe curbă de nivel, prin golul alpin, cu toată splendoarea Parângului în fața noastră. Vedem creasta de la Parângul Mare și până la Păpușa, vedem cabanele din Rânca iar în spate împrejurimile Novaciului.

Creasta Parângului - Parâng Mare în stânga, Păpușa în dreapta

Creasta Parângului – Parâng Mare în stânga, Păpușa în dreapta

Nu ne este foame, dar poftă ne e mereu și abia ne mișcăm – merișoarele și afinele de la picioarele noastre ne obligă să facem pauze cât mai dese. De sus, ne privesc niște oameni – suntem sub zona comercială de pe vf. Plopul.

Intrăm curând în pădure și traseul trece pe lângă o stână – ne latră câinii de la distanță, poate aici ar fi bine să stați grupați și să nu faceți prea multă gălăgie. Ne apropiem de Parc Aventura (auzim strigăte de copii) și de cafeaua promisă la start, cafea pe care o bem pe pufurile colorate, în iarbă.

Parc Aventura Rânca

Parc Aventura Rânca

Am mers 4km, în 2 ore. Un traseu ușor, recomandat tuturor, bine marcat ce oferă atât priveliști cât și natură. Un început foarte bun pentru traseele din Rânca!

PS: dacă tot ați ajuns aici, încercați și traseele din Parc Aventura. Sunt pentru toate vârstele și nivelurile de dificultate. Și cafeaua excelentă! (și berea!)

Parc Aventura Rânca

Parc Aventura Rânca

Caseta Tehnică:

Marcaj: 

  • Punct roșu

Surse de apă: izvor pe traseu (vezi harta de mai jos)

Durata: 1,5h – 2h

Traseu și track GPS :

Download “Track GPS - traseu Rânca”

doihoinari_ro_traseu_ranca_parc_aventura.gpx – Downloaded 312 times – 174,89 Ko