Biserica fortificata din Biertan
Biserica fortificata din Biertan

Biserica fortificata din Biertan

Biserica fortificată din Biertan

Una dintre cele mai frumoase și bine conservate biserici fortificate din Transilvania se află la Biertan, aproape de Sighișoara, un sat săsesc ce parcă a re-înviat. Biserica a fost construită (conform wikipedia) la începutul anilor 1500, iar ansamblul este format, atât din biserica de mari dimensiuni, cât și de zidurile de apărare și mai multe turnuri. Interesantă este ușa sacristiei (camera unde preotul se pregătea de slujbă) ce are un sistem complicat de zăvoare din secolul 16, sistem premiat în 1900 la Expoziția Mondială de la Paris (la aceeași expoziție a fost premiat Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, cu medalia de aur). Tot la categoria „interesant” este și „carcera”, unde cuplurile ce doreau să divorțeze erau închise timp de 2 săptămâni pentru a se împăca. Un singur cuplu a fost de neclintit și a divorțat.

Biletul costă 10 lei (în sept. 2020) și, din păcate, nu există ghid (în biserică este o persoană ce vă poate răspunde la întrebări) și nu se poate urca în turnuri.

Zona Biertan este împânzită de trasee de hiking si ciclism, iar pensiunile tradiționale sunt primitoare. Masa se poate servi la pensiuni sau la restaurantul de lângă biserică.

Dacă tot sunteți în zonă, vizitați și fortificațiile de la Saschiz și Viscri.