Pădurea Bujorului Plenița
Pădurea Bujorului Plenița

Pădurea Bujorului Plenița

Pădurea Bujorului de la Plenița (Dolj)

Deși nu la fel de vestit ca bujorul de Măcin, bujorul de la Plenița este cel puțin la fel de spectaculos, mai ales ca el crește într-o zonă ce nu are legătura cu muntele sau dealul – în mijlocul câmpiei Olteniei, la Plenița, județul Dolj.

Paeonia Peregrina, bujorul de Plenița, crește pe o arie de 50ha, în pădurea de lângă localitățile Plenița și Castrele Traiane, în special în locul numit Poiana Bujorului. Perioada de înflorire este în jurul datei de 15 mai, perioadă când se organizează și Sărbătoarea Bujorului. Din păcate sărbătoarea înseamnă oameni mulți, tarabe și comerț, și deși zona este arie protejată, accesul motorizat este permis, și mai rău decât atât, oamenii locului respectă cu strictețe tradiția de a lua acasă brațe de bujori…

Bujor sălbatic

Bujor sălbatic

Cel mai bun moment de a merge la Pădurea de bujori este cu o săptămână înainte de Sărbătoarea Bujorului, când nu vă veți întâlni cu nimeni și când bujorul cu siguranță este înflorit (sărbătoarea are loc spre finalul perioadei de înflorire, pentru a evita distrugerea bujorului în perioada sa de înflorire maximă). Sunt multe drumuri forestiere cu bujori în stânga și dreapta lor, plimbarea este ușoară și plăcută, și acompaniată de păsări cântătoare.

Cum ajungi la Plenița?

Cu mașina:

Ca să ajungeți la Plenița, din Craiova, mergeți 50-60km pe DJ552, spre Vârtop, faceți dreapta spre Plenița, la Unirea, apoi din Plenița urmați direcția Oprișor. Locul unde crește bujorul, îl găsiți pe harta de mai jos.

Cu bicicleta:

Sau mai bine, luați bicicletele și faceți o tură pe drumurile neumblate – noi an de an mergem la Plenița pe bicicletă, cel mai frumos traseu ar fi Carpen – Călugărei – Orodel – Plenița – Verbița. Este un traseu lung (45km), cu 50% asfalt, 50% drum de pământ, destul de solicitant, dar cu priveliști și fără trafic.

Pe bicicleta la Pădurea Bujorului Plenița

Pe bicicleta la Pădurea Bujorului Plenița