Keukenhof, Olanda

Keukenhof, Olanda, 12 aprilie 2019

Nu-i așa că în fiecare dintre noi se ascunde un mare iubitor de flori? Altfel, nu putem înțelege milioanele de turiști ce sunt atrași ca un magnet de Amsterdam. Flori, mai ales lalele la tot pasul, ciupercuțe, fel și fel de arome prin țigarete, lumini roșii, și… ah, nu despre asta voiam să povestim, ci despre grădina cu lalele de lângă Amsterdam, Keukenhof.

Avem norocul să fim în Aprilie, la Amsterdam, tocmai în perioada lalelelor (e drept, noroc programat, dar tot noroc), așa că închiriem o mașină și plecăm dis de dimineață spre Lisse, aproximativ 50 de km spre malul Mării Nordului, unde se află Keukenhof, cea mai mare grădină de flori din lume.

Câmpuri de flori, Olanda

Câmpuri de flori, Olanda

Ajungem printre câmpurile de lalele și parcăm ușor – sunt parcări uriașe și persoane care vă vor ajuta să parcați ușor – gratis. Apoi stăm la coada uriașă de la bilete – 18 euro pentru un adult (2019). Apoi intrăm…

Doi Hoinari la Keukenhof

Doi Hoinari la Keukenhof

Lalele, Keukenhof, Olanda

Lalele, Keukenhof, Olanda

Foarte multă lume, și foarte multe lalele! Impresionant de multe și variate! Cum o fi luat ființă locul ăsta? Numele Keukenhof vine de la „keukentuin”, adică „grădina castelului”, locul fiind sursa de fructe, legume și vânat pentru castelele din zona. Prin secolul 17, guvernatorul  Adriaen Maertensz Block a cumpărat domeniul și a construit castelul Keukenhof. Forma actuală a prins contur în secolul 19, când împrejurimile castelului au fost remodelate în stil englezesc, iar abia în 1949, un consorțiu de crescători de flori au înființat actuala grădină,  cu scopul de „showroom”. Un an mai târziu, în 1950, grădina a fost deschisă publicului. În primul an 200.000 de oameni au vizitat-o, iar mai târziu, în 2019 cifrele se ridică la 1.5 milioane de vizitatori anual. E mult spus anual, căci Keukenhof este deschisă numai 2 luni, în perioada martie-aprilie (în funcție de vreme). (wikipedia)

Revenim la noi… Alei frumoase, largi, cu băncuțe și fel și fel de lalele. Te pierzi prin cele 32 de hectare de grădini (cu mai multe zone tematice) și peste 7 milioane de flori,  prin labirinturi și printre ochiuri de apă.

Keukenhof

Keukenhof

Florile de aici sunt îngrijite de numai… 40 de oameni. Bulbii sunt plantați în toamnă-iarnă, momentul fiind atent ales astfel încât toate lalelele să înflorească în același timp.

Keukenhof

Keukenhof

Bulbii sunt donați în fiecare an de peste 100 de producători olandezi.

Plimbarea durează câteva ore și aveți nevoie de un aparat foto cu baterie plină. Puteți face pauză de prânz între lalele, căci, pe lângă mici tonete cu mâncare tradițională există și un restaurant. Noi am ales tradiționalul pește între pâine – hering marinat cu ceapă și castraveți acrii. Un deliciu, „pentru cui îi place”.

Hering marinat

Hering marinat

Moare de vânt

Moară de vânt

Cu picioarele „rupte de oboseală” și ochii încântați vizităm moara de vânt (folosite în trecut pentru drenajul apei), și părăsim Keukenhof pentru o bere pe malul lacului Oosterduinse (la restaurantul Como&Co, unde vă recomandăm să mergeți). Urmează apoi să vedem parada de care alegorice din Lisse, dar nu vă mai povestim. Că e întuneric și pozele… n-au ieșit.

Lacul Oosterduinse

Lacul Oosterduinse