Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu este un pod natural, unic în Europa prin faptul că pe el trece o șosea, fiind folosit ca un adevărat pod.

Monument al naturii, Podul lui Dumnezeu se află în comuna Ponoarele, din județul Mehedinți, în apropiere de Munții Mehedinți și mănăstirea Tismana. Deși există multe legende cu privire la formarea sa (legende ce implică fie divinitatea, fie diavolul sau eroi din mitologie), podul s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri. Arcada rămasă a fost folosită ca și pod din cele mai vechi timpuri.

În imediata apropiere se află Peștera Podului și lacurile Zătonul Mare și Zătonul Mic. Datorită sistemului carstic complex al zonei, lacurile se drenează în subteran repede, și au apă doar în perioade foarte ploioase. Peștera nu este amenajată, însă se poate vizita (nu fără echipament!).

Pentru un pic de adrenalină, există și o mică tiroliană ce traversează „Crovul Peșterii”, iar primăvara puteți vizita și Pădurea de Liliac.

Mai multe informații și legende: https://adevarul.ro/locale/turnu-severin/legendele-podului-dumnezeu-ponoare-unul-cele-trei-poduri-naturale-lume-l-a-alungat-dumnezeu-aghiuta-pestera-sat-1_54f99213448e03c0fd49c54b/index.html